Självkänsla och självförtroende

Många ställer sig säkert frågan vad det egentligen är för skillnad på självkänsla och självförtroende. Att självkänsla och självförtroende har samma betydelse tror säkert många. Jag har också haft svårt att skilja på dessa ord och därför skaffat mig kunskap om dem. Det här är min uppfattning om deras skillnad:

Dåde självkänsla och självförtroende handlar om dig själv, ingen annan. Egentligen är det ganska logiskt vad som skiljer dem åt, det ena är en känsla och det andra är ett förtroende. Om man slår upp ordet självförtroende i en ordbok står det såhär: ”Stark tilltro till den egna personlighetens förmåga att prestera.” Självförtroende handlar alltså om vilket förtroende du har till dig själv att prestera under olika situationer och villken tilltro du har till dig själv att klara av dem. Kort sagt, med gott självförstoende är man säker i vad man gör och vad man kan.
Om självkänsla står det såhär i ordboken: ”Medvetenhet om den egna personlighetens värde." Självkänsla är hur du ser på dig själv med dina egna ögon och vilka tankar du tänker om dig själv. Det är en känsla av hur det egentligen känns att vara du. Med god självkänsla är man säker i vem man är.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0